Jaarlijks feest in Schiedam Centrum

Zaterdag 23 september 2017

Zaterdag 23 september 2017

Programma in willekeurige volgorde en onder voorbehoud.

Brandersfeesten (smartphone) Appapp

Download de Brandersfeesten App voor het volledige programma en houdt jezelf op de hoogte van al het moois wat komen gaat.

Download hier voor Android

Download hier voor iOS

De Gondelvaart (terug van weggeweest) 21.00u – 22.00u
Ooievaarsbrug – Koemarktbrug

Wat een feest, de Gondelvaart is er weer! Nu de kades aan de Lange Haven prachtig zijn hersteld kunnen de sprookjesachtig versierde boten de historische haven weer binnen varen. De Lange Haven zal met de talrijke verlichtte boten extra in de spotlights staan. Diverse enthousiaste verenigingen werken zich al maanden in het zweet om de Gondels feestelijk uit te dossen. De vrolijk opgetuigde vaartuigen zullen op zaterdagavond onder luid applaus van het publiek de sfeervolle Lange Haven binnen varen. 

De Gondelvaart start bij de Ooievaarsbrug en eindigt bij de Koemarktbrug. 

Schepen in de havens schepen
Lange Haven

Ze zijn er weer! Schepen kunnen weer terug in de haven.

Heerlijk slenteren langs het water en sfeer proeven van De Brandersfeesten van weleer. Ouderwetse gezelligheid, lichtjes en schepen vindt je aan lange haven. De watersportverenigingen zullen deze editie weer zorgen voor een idyllisch stukje nautiek en nostalgie.

Streetfood voor Food Fans 11.00u – 01.00u
Kloosterplaats (voorheen Gat van Bolmers)

De Brandersfeesten is een nieuwe attractie rijker! Nadat het voormalige Gat van Bolmers flink onder handen is genomen, dient de vernieuwde Kloosterplaats als thuishaven van het Schiedamse Food Convoy. Drie dagen lang kun je hier genieten van beats, bites en boozzz. Een niet te missen event voor de Schiedamse Bourgondiër! 

Geniet van lekkernijen vanuit alle windstreken en laat je vermaken door de aanwezige artiesten. Vanaf twaalf uur ‘s middags ben je welkom voor een smaakvolle foodtruck lunch. Uiteraard kun je ook later aanschuiven bij het rolling dinner, of kom eendansje doen tot laat in de avonduren! 

Sluit je aan bij het Schiedamse Food Convoy op 22, 23 en 24 september. 
Neem je moeder, je kleine zusje, kersverse Tinder date, je gezellige opa, je hyperactieve hond en je favoriete picknickkleed mee. Wij zorgen voor de rest!

Hoog-Straattheater  12.00u – 17.00u 
Hoogstraat

Het is begonnen met een paar grappige acts maar in de loop van de jaren uitgegroeid tot een indrukwekkend Hoog-straattheater. Een bont gezelschap acteurs balanceert zich op hoge poten een weg tussen het verwonderde publiek. Kleurrijk, feeërieke, sierlijke maar ook lompe en ongelooflijk grappige wezens nemen tijdelijk de Hoogstraat over om het publiek te vermaken, te laten schrikken of mee te voeren in een wel heel bijzonder vervoermiddel!

40 jaar Coöperatie Museum 11.00u – 17.00u DSC_2488
Appelmarkt (Stedelijk Museum Schiedam)

In het historische pand uit 1891, op de hoek van de Lange haven en de Appelmarkt, viert het Coöperatie Museum zaterdag 23 september zijn 40 jarig bestaan. Er zijn leuke activiteiten van KomKids, een puzzeltocht door het museum en een optreden van het koor ‘Ondersteboven’. In het museum kunt u zich een beeld vormen van de opkomst, de bloei en de neergang van de Coöperatie in Nederland gedurende meer dan 100 jaar.

Als de Brandweer!  11.00u – 17.00u 
Huis te Riviere 

Vind je een Brandweerauto ook zo indrukwekkend? Wil je die rode bluswagen weleens van binnen bekijken en zien hoe het allemaal werkt? 

Stoere meiden en jongens kunnen beleven hoe het is om de Brandweer een handje te helpen, dus stilzitten is er niet bij. De brandweermannen staan je op te wachten bij de ruïne achter Theater aan de Schie.

Mini Spoorlijn 11.00u – 17.00u
de Nieuwe Passage

Vanwege het grote succes kunnen ook dit jaar opa’s, vaders en zonen zich verkneuteren bij de prachtige miniatuur spoorlijn. Dit keer rijden de treinen in De Nieuwe Passage. Opschieten, want de trein vertrekt op tijd! Voor meer informatie, zie ook: www.msg-denieuwewaterweg.nl.

Horecaplein & Ambachtenmarkt 11.00u – 17.00u 
Vismarkt & Lange Haven

Palingrokers, zalmscheepjes en oude ambachten, tijdens de Brandersfeesten is de Vismarkt zoals de Vismarkt ooit is bedoeld. De heerlijke vis ruik je al van ver! Kom proeven!

Laat het je smaken

Van een eenvoudige hap, comfort food tot een gastronomische verrassing, Schiedam heeft het. Het historische hart van de stad biedt een verrassend palet aan heerlijke horeca. De parels van terrassen liggen aan de sfeervolle pleinen, aan de schilderachtige havens en in de kleine binnenplaatsjes. Dat wordt smullen en proosten!

Struinen op de Brandersmarkt  11.00u – 17.00u DSC_2710
Broersveld, Broersvest, Lange Kerkstraat 

Hoe gezellig is het om te struinen langs een ongelooflijke hoeveelheid onweerstaanbare aanbiedingen en handige items. Je kunt slenteren langs verschillende kramen op het Broersveld, de Broersvest en de Lange Kerkstraat. De leukste koopjes, de lekkerste hapjes en bijzondere artikelen staan uitgestald. Daar wordt je hebberig van!

Kofferbakverkoop  11.00u – 17.00u 
Broersvest

Of het nog niet genoeg is, aan de Broersvest gaan de kofferbakken open voor de echte shopfanaten. Een indrukwekkende rij auto’s vol unieke lifestyle-spulletjes, hebbedingen en vintage kledingstukken staan hier geparkeerd. Hier kun je bijzondere, authentieke en nostalgische spullen scoren. Kunst én Kitsch!

Branderszwemtocht 10.00 – 13.00u
Startpunt: Buitenhavenweg (th.v. Molen Nolet) 

Op zaterdag 23 september wordt voor de 5e keer de inmiddels befaamde Branders Zwemtocht georganiseerd. Deze 2,7 en 1,4 kilometer lange Zwemtocht vindt plaats in de havens van Schiedam. Vanaf 10:00 uur springen zowel professionele zwemmers als recreatiezwemmers bij Nolet de haven in. Alle deelnemers zwemmen voor hetzelfde doel, namelijk Spieren voor Spieren. Elk jaar trekt dit evenement veel publiek. Het is een bijzonder gezicht al die zwemmers in de historische havens van Schiedam.

Nieuw in 2017:

Naast de 2,7 en de 1,4 kilometer komt er dit jaar ook een 6 kilometer Zwemtocht! Net zo spectaculair alleen voor de geoefende zwemmer een nog grotere uitdaging. Alle afstanden eindigen bij hetzelfde finishpunt, bij firma Herman Janssen, aan de Noordvest. De 3 afstanden worden middels zeer professionele tijdmetingen geregistreerd. Meer informatie over de Branderszwemtocht? Of misschien wel zelf meedoen? Kijk op: www.branderszwemtocht.nl

Waterspelen op en in het water! 11.00u – 17.00u
Lange Haven

Durf jij op een vlot te stappen of over een touwbrug naar de overkant van de haven te klimmen? Misschien haal je droog de overkant of…plons… haal je een nat pak! Voor stoere actievelingen zijn er op en in de Lange Haven, op de hoek van de Koemarkt, spannende avonturen te beleven. Neem je liever wat minder risico’s, geen probleem, dan kun je in de waterballen koppeltjeduiken op het water, in de kano’s peddelen door de haven, badeendjes vissen, knutselen, schminken, broek hangen, leer bewerken en nog veel meer. En pa en ma? Die kunnen vanaf het terras heerlijk meegenieten. De Schiedamse scoutingverenigingen zullen gezamenlijk de waterspelen op en in de Lange Haven verzorgen.

Familiekermis 11.00u  – 00.00uBrandersfeesten2015-20
Stadserf

Voor kleine en grote waaghalzen!

Durf jij met je vrienden of familie in de vetste attracties op het Stadserf? Lijkt het je heerlijk om te genieten van het prachtige uitzicht van Schiedam om dan gillend met een bloedvaart naar beneden te suizen? Wil je dronken van het draaien over De Brandersfeesten zwieren? Wil je een gokje wagen, een adrenalineshot of grote happen nemen van een suikerspin? Het kan allemaal op de jaarlijkse kermis van De Brandersfeesten.

Jeneverroute 11.00 – 17.00ujeneverroute
Wandelroute langs diverse monumentale panden, kerken en bijzondere plekken.

Een historische wandelroute langs diverse monumentale panden, kerken en andere bijzondere plekken die samen het verhaal over het Schiedamse jenever-verleden vertellen.

Aan het beslag tijdens het Stokers-evenement! 12.00 – 17.00u 
Jenevermuseum

Een bezoek aan de Brandersfeesten is niet compleet zonder een kijkje in de branderij ‘De Gekroonde Brandersketel’ van het Nationaal Jenevermuseum. De stokers geven uitleg over het stookproces en hun bijzondere ambacht. Zij maken tijdens de Brandersfeesten in kuipen het beslag voor moutwijn en stoken dit daarna af. Vervolgens wordt het destillaat drie jaar gelagerd op eikenhouten vaten. Ook dit jaar presenteren de stokers een nieuwe jaargang van de Branderswijn. De Branderij is tijdens de Brandersfeesten gratis toegankelijk.

Bijzondere verzameling

Bezoekers kunnen in het Nationaal Jenevermuseum alles te weten komen over de rijke jenevergeschiedenis van Schiedam. Behalve de vaste collectie
is de unieke expositie ’De verbeelding van Jenever’ te zien met 1001 Jeneveretiketten.

Gratis toegang met Museumkaart

Met een Museumkaart of Rotterdampas is de toegang tot het Jenevermuseum gratis. Zonder deze pas ontvangt u 50% korting op de entree.

Rondleidingen in het Jenevermuseum

Tegen bijbetaling van € 1,- op de entreeprijs kunt u een rondleiding bijwonen. De aanvangstijden hiervan zijn: 14.00, 15.00 en 16.00 uur.
Tegen bijbetaling van € 4,50 kunt u een aantal producten proeven mét uitleg door een deskundige museummedewerker.

Museummolen De Nieuwe Palmboom 11.30 – 17.00u
Noordvest 

Museummolen ‘De Nieuwe Palmboom’ is een werkend museum: tijdens de Brandersfeesten kunnen bezoekers zien hoe een echte brandersmolen werkt en wat de molens voor de stad Schiedam betekenen. De molenaar vertelt over de molenhistorie van Schiedam en over het productieproces ‘van (graan)korrel tot (jenever)borrel’.

Molen De Palmboom is na de brand in 1901 weer geopend in 1993 als een werkend museum. Vanaf de balie, de houten omloop rond de molen, heeft u een prachtig uitzicht op de andere molens van Schiedam en de oude binnenstad.

Gratis toegang met Museumkaart 

Met een Museumkaart of Rotterdampas is de toegang tot Museummolen ‘De Nieuwe Palmboom’ gratis. Zonder deze pas ontvangt u 50% korting.

Zwerfvuil: Weg ermee! 12.00u – 16.00u
Diversen plaatsen in centrum 

Uitgekauwd, of klaar met je sigaret? Natuurlijk gooi je ook tijdens de Brandersfeesten je afval niet op straat. Op zaterdag 23 september wijzen verschillende ludieke acts je op het voorkomen van zwerfvuil in de stad.

Zoals het heurt

Waar laat je dat plakkerige stukje kauwgom als er geen smaak meer aanzit? En wat doe je met dat lege petflesje? Tijdens de Brandersfeesten spreken diverse typetjes je hierop aan. De rokende dames uit de Jordaan bijvoorbeeld die hun ‘peukie’ netjes in de afvalbak gooien en niet op straat. Of de Quizmasters die een spel met je spelen over zwerfafval. En pas op dat je niet tegen de Bewakers aanloopt die het laatste stukje kauwgomvrije straat bewaken. Misschien kom je de Groene Helden wel tegen die heldendaden verrichten om de stad schoon te houden. De Zwervende Baronessen zijn met hun enorme en zeer kleurige baljurken van schoon zwerfafval een k(l)eurige verschijning. Aan de omstanders vertellen zij maar al te graag “hoe het heurt”. Je gooit uiteraard afval niet op straat maar in de vuilnisbak.

Zwerfie-orkest

Tijdens de Brandersfeesten trommelen we je letterlijk op om je (zwerf )afval gescheiden in te leveren. Voor ieder stuk zwerfvuil dat je netjes weggooit, zwelt het zwerfie-orkest aan. Er zit muziek in afval en dat laten we je weten ook! Zaterdag 23 september van 12 – 16 uur, Broersveld en omgeving.

Shantykorenfestival 12.00u – 17.00u
Land van Belofte, Grote Markt en Beurs

Meezingen mag!

Samen zingen is van alle tijden. Daarom pakken ook dit jaar maar liefst twaalf Shantykoren uit met heerlijke meezingers, deinende shanty’s en verdrietige tranentrekkers. Vanaf de Grote Markt, het Land van Belofte, het plein bij de Beurs en de Vismarkt zullen de Shantykoren over de Brandersfeesten galmen. Voor de ruwe bolsters met de blanke pit is er op zaterdag en zondag van 16.30 tot 17.00 uur een samenzang op het Land van Belofte. Kom sfeerproeven, meezingen en meedeinen!

Techniek bij de Muradiye Moskee 11.00 – 17.00u
Raam 5

Voor jongens en meiden met technisch inzicht is het een feestje om bij de Technetkring te gaan kijken bij de Muradiye Moskee. Hier staan diverse bedrijven die laten zien wat werken in de techniek inhoudt. Mocht je denken aan een carrière in de techniek dan kunnen zij antwoord geven op al je vragen. Daarna kun je lekker even uitrazen op de stormbaan, op het luchtkussen of bij de andere leuke activiteiten.

Groen, Groener, Groenst! 11.00 – 17.00uduurzaamheidsmarkt_site
Broersvest

Hoe kun je duurzaam leven en wat levert het op voor jezelf, je omgeving en de volgende generatie? De antwoorden krijg je op de Duurzaamheidsmarkt die door gemeente Schiedam georganiseerd wordt op de Broersveld. Hier kun je inspiratie vinden over hoe je het verschil kunt maken in een duurzaam bestaan.

Mevo Bazar 10.00 – 16.00u
Grote- of Sint Janskerk

In de Sint Janskerk wordt ook dit jaar op zaterdag de Mevo Bazar georganiseerd door een geweldige ploeg vrijwilligers. Hier kun je nog oude Engelse kopjes scoren, door oude boeken bladeren en voor een prikkie echte vintage op de kop tikken. De totale opbrengst gaat naar het onderhoud van de Grote- of Sint Janskerk in Schiedam.

Fource Kinderworkshops 11.00u – 17.00uverfen
Op het plein voor het Stedelijk Museum Schiedam 

Grote (kleine) kunstenaars!

Neem je (klein)kinderen tijdens de Brandersfeesten mee naar het Stedelijk Museum Schiedam. Op het plein vóór de entree zijn, dankzij het bedrijf Fource, kinderworkshops. Op zaterdag 23 september kunnen de kinderen prachtige suikerkunstwerkjes maken. Zondag 24 september staat het vlaggen maken op het programma. De workshops kosten niets en sluiten aan bij de tentoonstellingen over suiker en vaandels.

Fluisterboot (by Night) 18.30u – 19.30ufluisterboot_krant
Schiedamse grachten

Vaar ook mee met de speciale fluisterboot by Night tour tijdens de Brandersfeesten! Je geniet van een leuke avond vaartocht terwijl op de kades feest wordt gevierd. Vanaf het water zie je de stad ook eens van een heel andere kant. Je vaart langs pakhuizen, de hoogste molens ter wereld en de branderijen in de oude binnenstad van Schiedam.

Voor maar € 7,50 vaar je mee met de Fluisterboot by Night tour. Bestel direct je kaarten online. Je kunt de tickets uitprinten, of op je smartphone tonen bij het afvaartpunt. sdam.nl/zien-doen/tours-tickets

Start- en eindpunt: Museummolen De Nieuwe Palmboom, Noordvest 34. Meer informatie: 010-473 30 00 of info@sdam.nl

Brandersfeesten ook in de Nieuwe Passage 18.30u – 19.30u
Nieuwe Passage

Ook dit jaar hebben de ondernemers van Winkelcentrum De Nieuwe Passage voor het weekend van 23 en 24 september weer voor vrolijk entertainment gezorgd. 

ZATERDAG 23 SEPTEMBER komen beelden tot leven tijdens het Living Statues Festival. Sneeuwwitje bezoekt met haar 7 dwergen de Nieuwe Passage. Zij wil graag een hap nemen van de lekkere rode appel, maar is dat wel verstandig? De Schipper houdt alles van achter zijn roer goed in de gaten en vaart altijd de juiste koers. Vaar je mee? En de Nar, zij maakt je met haar kleurrijke mimiek aan het lachen of aan het schrikken. Compleet met lieslaarzen en zijn mand gevuld, laat de Mosselman de oude kunst van het mosselvangen zien. En de Ober tot slot heeft last om zijn evenwicht te bewaren… 

Kom langs tussen 12.00 en 16.00 uur en zie hoe beelden tot leven komen!

ZONDAG 24 SEPTEMBER gaan de winkels open van 12.00 – 17.00 uur en is er entertainment geheel in piratensfeer. Twee piraten komen langs en zijn speciaal opgeleid om kinderen extra mooi te kunnen schminken. Alles kan! Van vlinder tot piraat. Ook kunnen de kids onder leiding van piraten een echte schatkaart maken. Op het gezellige terras kunnen zij kleuren en versieren, waarna de schatkaart gelamineerd wordt, zodat hij nooit meer zoek kan raken! Verder is er muziek vanuit een Piratenboot! Twee dagen plezier in de Nieuwe Passage! Kom ook langs!

Schiedam is aLive 14.00u – 04.00ubrf 11_23-145
Schiedam Centrum

Live muziek loopt als een rode draad door de Brandersfeesten. Schiedam heeft een grote dosis muzikaal talent en die laat zich horen! Bij de diverse podia kun je tot in de late uurtjes swingen, meedeinen, rocken, meezingen en volop genieten van oude en nieuwe hits.

Het totale muziekprogramma:

 

Mede mogelijk gemaakt door: