Zaterdag 29 september 2018

De binnenstad van Schiedam is in het laatste weekend van september het toneel van de Brandersfeesten. Bekijk op deze pagina het programma van de zaterdag.

Programma in willekeurige volgorde en onder voorbehoud.

De schilderachtige Gondelvaart 21.00 – 22.00

Lange Haven

Op zaterdagavond, tegen schemertijd, varen de verlichtte kunstwerken de Lange Haven binnen. Al maanden zijn diverse watersportverenigingen en culturele instellingen in het geheim aan het werk om hun schip sprookjesachtig op te tuigen met kleurrijke decorstukken en betoverende verlichting. Dit zal met de bijbehorende muziek een feeëriek schouwspel geven. De Gondelvaart vertrekt om 21:00 uur en zal als een stoet door de Lange haven varen. Een deskundige jury zal de schepen beoordelen en de winnaars selecteren.

Spieren voor Spieren vanaf 10.00

Schiedamse Haven

Wat als blijkt dat je een spierziekte hebt en er veel te weinig onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden om die ziekte een halt toe te roepen? Schiedamse ondernemers bedachten dat het tijd was voor actie. Met een grote groep vrijwilligers organiseren zij nu voor de 6e keer de Branderszwemtocht, op zaterdagochtend in de havens van Schiedam. Professionals en recreatiezwemmers zwemmen om het hardst én voor Spieren voor Spieren. De ketelkantine van Nolet op de Buitenhavenweg is het startpunt en bij firma Herman Jansen is de finish. Om 10:00 uur plonst de eerste groep zwemmers de haven in.

Schrijf je in op www.branderszwemtocht.nl

Infotainment over zwerfafval! 12.00 – 16.00

Broersveld en omgeving

Afval dat op straat belandt, wandelt niet zelf naar de afvalbak. Help mee om tijdens de Brandersfeesten Schiedam schoon te houden. Op zaterdag 29 september wijzen verschillende ludieke acts van Irado je op het voorkomen van zwerfvuil in de stad.

Breng een bezoekje aan de kraam van Irado en doe mee met de leuke (zwerf)afvalspelletjes zoals een quiz of memoriespel en ontvang infotainment over zwerf- en huisvuilinzameling in jouw stad!

Groene Infotainers

Waar laat je dat plakkerige stukje kauwgom als er geen smaak meer aanzit? En wat doe je met dat lege petflesje? Tijdens de Brandersfeesten laten diverse typetjes jou zien hoe dit werkt. Zoals de Groene Infotainers met hun opvallende groene outfits en grote ‘Informatie container’. De Zwervende Baronessen zijn met hun enorme baljurken van schoon zwerfafval een k(l)eurige verschijning. Zij vertellen maar al te graag “hoe het heurt. Misschien kom je ook de Groene Helden tegen die heldendaden verrichten om de stad schoon te houden. En er zijn strenge Bewakers die het laatste stukje kauwgomvrije straat bewaken en bij de Jordaanse Peukendames kun je jouw ‘peukie’ netjes in de afvalbak gooien.

Zwerfie-orkest

Er zit muziek in afval en dat laten we horen! Tijdens de Brandersfeesten trommelen we je letterlijk op om je (zwerf)afval gescheiden in te leveren. Voor ieder stuk zwerfvuil dat je netjes weggooit, zwelt het zwerfie-orkest aan.

Fluisteren By Night 18.30 – 19.30

Schiedamse grachten

Vaar ook mee met de speciale fluisterboot by Night tour tijdens de Brandersfeesten! Je geniet van een leuke avond vaartocht terwijl de gezelligheid vanaf de kades over het water klinkt. Vanaf het water zie je de stad ook eens van een heel andere kant. Je vaart langs pakhuizen, de hoogste molens ter wereld, de verlichtte bootjes en de branderijen in de oude binnenstad van Schiedam.

Prijs en reserveren:

Voor maar €7,50 vaar je mee met de Fluisterboot by Night tour. Bestel direct je kaarten online! Je kunt de tickets uitprinten, of op je smartphone tonen bij het afvaartpunt. sdam.nl/fluisterboot-by-night

Start- en einde van de Fluisterboot by Night is op de Vismarkt/hoek Lange Haven 99
Je kunt mee fluisteren op:

 • Vrijdag 28 september van 20:00 uur tot 21:00 uur
 • Zaterdag 29 september van 18:30 uur tot 19:30 uur

Vroeger was alles beter 11.00 – 17.00

Lange Haven

Vroeger was heus niet alles beter, maar werden er door ambachtslieden, met ingenieus en fijn handwerk, wel prachtige producten gemaakt. De sfeer van vroeger kun je letterlijk proeven aan de Lange Haven van De Korenbeurs tot aan de Vismarkt. In het decor van de historische havens, de pakhuizen en de zalmscheepjes kunnen oude ambachten bewonderd worden. De vers gerookte paling en makreel ruik je al van ver. Met het levendige straattheater als ‘finishing touch’ reis je gewoon even terug in de tijd.

Brandjes blussen! 11.00 – 17.00

Vromterrein (Buitenhavenweg)

Ze staan er weer, de stoere brandweer en politiemannen en vrouwen en het o zo belangrijke brandwondencentrum! Je kunt afgaan op het sirenegeluid, ze staan op het VROM terrein aan de Buitenhavenweg. Hier mag je helpen met brandjes blussen, worden demo’s autowrak knippen gegeven en wordt je geïnformeerd over hoe je moet voorkomen dat er wordt ingebroken. Natuurlijk mag je ook een rondje in de Brandweerwagen!

Mini Spoorlijn 11.00 – 17.00

Nieuwe Passage

Vanwege het grote succes kunnen ook dit jaar opa’s, vaders en zonen zich verkneuteren bij de prachtige miniatuur spoorlijn. Dit keer rijden de treinen in De Nieuwe Passage. Opschieten, want de trein vertrekt op tijd!

Slentermarkt 11.00 – 17.00

Centrum

Shopaholics kunnen zich helemaal uitleven op de overladen Brandersmarkt. Wel driehonderd kramen staan op het Broersveld, de Broersvest en de Lange Kerkstraat opgesteld, overladen met aanbiedingen, snuisterijen en bijzondere gadgets.

Car Boot SALE 11.00 – 17.00

Broersveld

Houd je van vintage of ben je op zoek naar dat ene retro item? Kom struinen bij de kofferbaksale op de Broersvest! De kofferbakken bulken van de verrassingen. Wees er op tijd bij want de echte kenners kuieren al vroeg tussen de auto’s door.

Schepen in de havens gehele weekend

Lange Haven

Ruim honderdvijftig schepen, groot en klein, meren voor De Brandersfeesten aan in de Lange Haven. De historische havens van Schiedam zijn daardoor sowieso een aanrader om rond te slenteren en om op een terrasje neer te ploffen!

Niet bang om nat te worden? 11.00 – 17.00

Lange Haven

Voor de stoere jongens en meiden is er aan de Lange Haven bij de Koemarkt, op en in het water, genoeg te beleven. Vind je het leuk om over touwbruggen te klimmen, vlotten te maken, te peddelen of salto’s te maken in waterballen dan is dit de place to be. De wateractiviteiten zullen deze editie weer door de vier Schiedamse Scoutingverenigingen georganiseerd worden.

De Jeneverroute van De Kuyper 11.00 – 17.00

Bijzondere plekken in Schiedam

Beleef tijdens De Brandersfeesten de jeneverhistorie van Schiedam. De wandelroute gaat langs de diverse oude distilleerderijen, monumentale panden, kerken en andere bijzondere plekken die samen het verhaal over het Schiedamse jenever-verleden vertellen. Overal zijn wel terrasjes om even neer te strijken of bezienswaardigheden om je in te verdiepen. Je kunt de wandelroute lopen zonder gids. De route kun je vinden op het kaartje.

Jenevermuseum Schiedam 12.00 – 17.00

Lange Haven

Beleef de historie, het heden en de toekomst van jenever. Zie de stokers in actie!

Gratis toegang Branderij

Tijdens de Brandersfeesten kun je gratis onze Branderij bezoeken. Onze stokers zijn aanwezig om uitleg te geven over hoe wij echte Schiedamse moutwijnjenever maken.

Gratis toegang Jenevermuseum met Rotterdampas

Met een Museumkaart of Rotterdampas is de toegang tot het Jenevermuseum gratis. Zonder deze pas ontvang je 50% korting op de entree.

Brandersontbijt

In samenwerking met Zavor organiseert het Jenevermuseum voor alle buren, vrienden en geïnteresseerden een Brandersontbijt. Op de steiger aan de Lange Haven en op de binnenplaats van het Jenevermuseum zal op zaterdagochtend een feestelijk ontbijt geserveerd worden. Meer informatie en boeken via: https://reserveringen.jenevermuseum.nl

Proeverijen

Wil je meer te weten komen over het verschil tussen moutwijn, moutwijnjenever en gin? Vanaf €4,50 kun je een aantal producten proeven mét uitleg door een deskundig museummedewerker.

Openingstijden
 • Zaterdag 29 september van 11.00-17.00 uur
 • Zondag 30 september van 11.00-17.00 uur

Het Jenevermuseum is gevestigd aan de Lange Haven 74.

www.jenevermuseum.nl/Jenevermuseum 

Museummolen De Walvisch 11.00 – 17.00

Westvest 229

Beleef de historie, het heden en de toekomst van jenever. Zie de molenaar in actie!

 

Gratis toegang Museummolen met Rotterdampas

Met een Museumkaart of Rotterdampas is de toegang tot de Museummolen gratis.

Zonder deze pas ontvang je 50% korting op de entree.

Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis het museum bezoeken (onder begeleiding van een volwassene).

 

Doe-boekje voor het hele gezin

In de museummolen kun je een doe-boekje met een zakje graan kopen. Ontdek samen met de molenkat alles over Molen De Walvisch!

 

Openingstijden
 • Zaterdag 23 september van 11.00-17.00 uur
 • Zondag 24 september van 11.00-17.00 uur

Museummolen De Walvisch is gevestigd aan de Westvest 229. 

www.jenevermuseum.nl/museummolen 

Suikerspinnen en zuurstokken 13.00 – 00.00

Stadserf

‘Are you ready? Gogogogo!!’ De knipperende lichtjes, kermisgeluiden, de suikerzoete geuren en de vetste attracties beleef je op de doldwaze kermis op het Stadserf.

De schuit van blonde Arie 12.00 – 16.00

Land van Belofte, Beurs, Vismarkt, Grote Markt 

Zonder Shantykoren, geen Brandersfeesten. De vrolijke liederen galmen ook dit jaar weer over de Grote Markt, het Land van Belofte, het plein bij de Korenbeurs en de Vismarkt. De koren staan bekend om de prachtige shanties, maar misschien nog wel meer om het plezier dat van de podia afspat. Voor de ruwe bolsters met de blanke pit is er op zaterdag en zondag van 16:30 tot 17:00 een samenzang op het Land van Belofte. Trek je strepenshirt aan en meezingen maar!

Raamfestival 11.00 – 17.00

Raam 5

Ook bij de Muradiye Moskee is het een en al gezelligheid. Smullen van lekkere Turkse hapjes, struinen langs gezellige kraampjes en een springkussen voor de kids. Geïnteresseerde Brandersfeesten bezoekers zijn zaterdag om 11.10 uur van harte welkom om te praten over het thema: Islam in Nederland, dit onder begeleiding van CMO voorzitter Halil Karaaslan. Om 11:30 is er een rondleiding door de Moskee. Natuurlijk staat er thee en koffie klaar met heerlijke Turkse koekjes.

Op zondag vanaf 10.00 uur kunnen de kids tegen een kleine vergoeding zich overgeven aan hun liefde voor pony’s en een ritje maken op dit lievelingsdier.

Voor de toekomst van onze kinderen! 11.00 – 17.00

Broersveld

Tegenwoordig zijn zowel kinderen als volwassenen zich een stuk bewuster van vraagstukken als klimaatverandering, watervervuiling en duurzaam leven. Er zijn ook steeds meer organisaties die helpen te begrijpen wat duurzaam leven betekent. Zij kunnen vragen beantwoorden en de tools bieden die nodig zijn om een stap te zetten naar energie besparen én een duurzamer leven. De Duurzaamheidsmarkt kun je vinden op het Broersveld!

Mevo bazar: Vintage is in! 10.00 – 16.00

Grote Kerk

Het is heerlijk om rond te dolen op de Mevo bazar in de Sint Janskerk. Op de tafels ligt veel en nog meer tweedehands moois. Tussen de prachtige oude spullen, het glaswerk, de zilveren lepels en de eindeloze boekenstapels wordt de hebberigheid alleen maar groter en groter.

Ieniemieniepret op het Fource kinderplein! 11.00 – 17.00

Stedelijk Museum

De kindertjes die bekend zijn met De Brandersfeesten weten het al, op het plein voor het Stedelijk Museum moet je zijn! Niet voor een beetje pret, maar voor dikke pret! De grote mensen kunnen op het terras even uitblazen en luisteren naar relaxte muziek terwijl de kleine kunstenaartjes mogen schilderen en mozaïeken. Alles in het teken van de nieuwe tentoonstelling van het Stedelijk Museum: Corneille! Natuurlijk zijn er ook spannende en hilarische momenten bij de poppenkast.

WhaSUP? 13.00 – 15.00

Lange Haven

SUP = Stand Up Paddling

Heb je het wel eens gedaan? Suppen?

De Brandersfeesten biedt de mogelijkheid om de vrijheid op het water te ervaren en al peddelend de schoonheid van de binnenstad van Schiedam vanaf het water mee te maken. Bewegen, genieten en in balans blijven tegelijk. Maar pas op! Het is verslavend.

De kosten zijn €25,00 inclusief de huur van een wetsuit, begeleiding en een drankje.

 • Vrijdag: Avond Sup tocht van 19.30 uur tot 21.00 uur
 • Zaterdag en zondag: Suppen om 13:00 uur en 15:00 uur

Reserveren via: info@whasup.nl

Comfort food gehele weekend

Verschillende plekken in Schiedam

Bij een gezellig feest hoort lekker eten! Bij de horeca in Schiedam wordt je tijdens De Brandersfeesten in de watten gelegd. Van culinaire uitspattingen tot verwarmend comfort food, het is allemaal om van te smullen! En natuurlijk is er voor de natnekken alle gelegenheid om te proosten.

Hoog in de bol 12.00 – 17.00

Hoogstraat

Het Hoogstraat-theater is elke Brandersfeesten weer een cadeau voor het publiek. Op hoge poten lijken ze door het verbaasde publiek te zweven, zich als gniffelende onderkruipsels laag over de grond te bewegen of zich lomp een weg te banen. Soms bizar, soms té grappig, vaak inventief maar altijd origineel.

Vet lekker! 11.00-17.00

Vismarkt, Lange Haven

Op de Vismarkt en langs de Lange Haven komt de geur van houtvuur en vers gerookte vis je tegemoet. Hier kun je de heerlijke (en soms nog warme) gerookte paling laten smelten op de tong. Hier wordt alles uit de rookkast gehaald om de winnaar te worden van de wisseltrofee van de eerste Palingrookwedstrijd van De Brandersfeesten. Om 15.00 uur wordt door een deskundige jury geproefd en beoordeelt en wordt de wisseltrofee uitgereikt.

Viering Brandersfeesten ook in Schiedamse Nieuwe Passage! 12.00 – 16.00

Nieuwe Passage

Ook dit jaar hebben de ondernemers van Winkelcentrum Nieuwe Passage voor het weekend van 29 en 30 september voor vrolijk entertainment gezorgd.

Zaterdag 29 september kun je in en rondom de Nieuwe Passage een antiek Kermispaardje tegen komen met daarop een dame die het hoogste lied zingt. De kleine dames en heren kunnen zich laten omtoveren bij de Schminkstand en…. Juffrouw Suikerspin is present! Met gratis suikerspinnen voor jong en oud!

Kom langs tussen 12.00 en 16.00 uur voor vrolijkheid en zoete zaligheid.

Zondag 30 september gaan de winkels open van 12.00 – 17.00 uur en is er entertainment, dit keer in boerenstijl!

Bij de Hollandse selfie bakfiets kan men een selfie maken. Deze foto’s worden direct geprint, gratis uiteraard, en op Facebook geplaatst, zodat ze geliket en gedeeld kunnen worden. Tevens krijgen we bezoek van een boer en boerin op stelten. Zij delen iets lekkers uit. Klompen aan, want ook voor een gezellig ’boeren’ muziekje wordt gezorgd.

Twee dagen plezier in de Nieuwe Passage! Jij bent er toch ook?

Euroscoop Cinema en Leisure Centrum op De Brandersfeesten 12.00-17.00

Land van Belofte

Op 11 oktober 2017 opende Euroscoop Schiedam haar deuren. Nu, bijna een jaar later, is Euroscoop uitgegroeid tot één van de grootste publiekstrekkers van Schiedam en omstreken. Euroscoop is meer dan alleen film. Met trots presenteren wij: Euroscoop Cinema en Leisure Centrum.

Alles is in huis om een complete middag of avond uit te gaan. Sla een balletje bij GlowGolf Schiedam of speel een spel bij Sir Winston Fun & Games. Lekker eten doe je bij Mr. Chow Asian Streetfood, De Beren Schieveste, Bram’s Gourmet Frites en Fred and Harry’s. Combineer naar hartenlust en creëer je eigen perfecte uitgaansbeleving.

Euroscoop organiseert met regelmaat filmevents, met voor iedereen wat wils. Voor de allerkleinsten is er de Ukkepuk Bios, 60plussers kunnen iedere eerste dinsdag van de maand terecht voor een gezellige filmmiddag, elke maand is er een leuke Ladies Night en er zijn regelmatig events rondom nieuwe releases, marathons, opera-vertoningen en nog veel meer.

Tijdens de Brandersfeesten zijn wij te vinden op het Land van Belofte. Bij deze infostand vind je Euroscoop, Sir Winston, De Beren en GlowGolf. Er zijn leuke (win)acties en activiteiten, dus kom zeker even langs.
Blijf op de hoogte via onze Facebook-pagina: facebook.com/EuroscoopSchiedamRotterdam

Opendag Boksschool de Haan 10.00-17.00

Lange Haven

Tijdens de Brandersfeesten is er op de zaterdag een ‘openboksdag’ bij Boksschool de Haan. Tussen 10.00 en 17.00 uur kun je genieten van boksdemo’s en zelf ook een stootje wagen. Het belangrijkste doel van boksschool de Haan is om verantwoord boksles te geven, en het boksen te promoten in Schiedam. Neem dus eens een kijkje bij één van de oudste boksscholen van Nederland en laten we samen van Schiedam ook een boksstad maken! 

Website: Boksverenigingdehaan.nl

Lekker Bezig Schiedam 11.00-17.00 & 19.45

Lange Haven

Al eens van Lekker Bezig gehoord? Hét platform voor bewegen en sporten in Schiedam? Op zaterdag 29 september zijn de beweegcoaches van Lekker Bezig de hele middag aanwezig en organiseren, samen met de Schiedamse Zeekadetten, diverse leuke beweeg- en sportactiviteiten. Zowel op de kant, als in het water. ‘s Avonds nemen zij het tegen elkaar op in een spannende roeiwedstrijd. Niemand minder dan Fahid Minhas (wethouder sport) gaat de beweegcoaches helpen om als eerste over de finish te komen. Benieuwd of dat ze lukt? De wedstrijd start om 19.45 uur in de Lange Haven. Tot dan!

Jongerenpicknick 13.00 – 18.00

Laad en los terrein Theater aan de Schie

Vrijdagavond trakteert het Theater aan de Schie op een sexy en swingend optreden van de Prince Tribute Band. De laad- en losingang, die dagelijks de toegang is voor de decorwagens van voorstellingen, is nu het decor van de voorstelling. Voor het eerst in de buitenlucht, op een klein en intiem festivalterrein en natuurlijk zijn er hapjes en drankjes! Let’s go crazy op de funky klanken van De Prince Tribute band, een hommage aan een fenomenaal artiest. Kom op tijd! Na afloop van de voorstelling is er live muziek!

Vrijdagavond:

Opening festivalterrein en catering: 18:00 uur
Aanvang Prince Tribute Band: 19:30 uur
Sluiting festivalplaats: 01:00 uur

Op de Brandersfeesten organiseert het TADS op zaterdag de eerste jongerenpicknick in Schiedam. Neem zelf een plaid mee en zorg voor eten en drinken. Op het grote veld naast het theater waar ze de picknick organiseren mag je ook barbecueën. Als jij je vrienden meeneemt, zorgen zij voor alternatieve picknickmuziek. Een singer-songwriter met een kampvuur is een absolute must.

Zaterdag:

Opening picknickterrein en catering: 13:00 uur
Aanvang muzikale omlijsting: 14:00 uur
Sluiting picknickterrein: 18:00 uur

Stedelijk Museum Schiedam 11.00-17.00

Hoogstraat 112

Tijdens de Brandersfeesten kun je spectaculair surrealistisch werk bewonderen tijdens de tentoonstelling ‘De Tuinen van Elspeth Diederix’. Nu zeventig jaar na de oprichting van CoBrA wordt een verzameling van de kleurrijke werken van één van de prominente oprichters van deze internationale kunstgroep getoond: Corneille. Hot tip: met de Rotterdampas of de Museumkaart heb je gratis toegang. Schiedammers betalen slechts 5 euro i.p.v. €12.50.

Op het plein voor het museum is er veel kinderpret te beleven en in het museum kunnen de kinderen aan de slag met een speurtocht en je kunt meedoen aan een interessante rondleiding! Tijdens deze rondleiding staan niet de kunstwerken, maar alle spannende plekjes van het museum waar je normaal gesproken niet komt, staan centraal; leuk voor jong en oud! Hou de website van het museum in de gaten voor de starttijden van deze rondleidingen.

Kinderen (tot 18 jaar) zijn het hele weekend gratis welkom in het museum. Na deelname aan de kinderpretactiviteiten op het plein is het museum gratis te bezoeken door kinderen en hun ouders! 

Op 30 september om 15:00 uur zal de winnaar van de ’fotogeniek groen ’ fotowedstrijd bekend gemaakt worden. Iedereen is welkom om bij dit feestelijke moment te komen proosten.

Appeltje voor de dorst van de Rabobank 13.00 – 18.00

Verschillende plekken in Schiedam

De maatschappij verandert. Je hebt straks meer eigen geld nodig in belangrijke fasen van je leven. Een huis kopen is bijvoorbeeld niet meer zo vanzelfsprekend en je moet straks langer doorwerken, terwijl je pensioen mogelijk lager is. Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat die toekomst er rooskleurig uitziet. De Rabobank deelt op zaterdag daarom heerlijke frisse appeltjes uit! Zorg dat je straks ook een appeltje voor de dorst hebt! Doe de check op: Rabobank.nl/particulieren/strakshebjehetnodig.

Het betere Glimwerk! 13.00 – 18.00

Koemarkt

Op de koemarkt staan dit jaar nieuwe, glimmende ‘heilige koeien’. Hier kun je nieuwe modellen bewonderen van een klein aantal stevige automerken! Ga er even lekker inzitten, voel het comfort en verbeeld je hoe je over de weg zoeft. Inpakken en wegwezen!

Parkeren gehele weekend

Verschillende plekken in Schiedam

In de diverse parkeergarages en op het parkeerplein in het centrum van Schiedam kun je het hele weekend van de Brandersfeesten fijn parkeren!

 • ABC Garage
 • Garage Nieuwe Passage
 • Garage Stadskantoor
 • Parkeerplein aan de Westvest

Het hoogste lied met Schiedam Live 15.00 – 04.00

Schiedam Centrum

De toon wordt overdag én in de avonduren gezet door de horeca van Schiedam. Op podia, op pleinen, in straatjes, in kroegjes én aan de havens is het feest. Schiedam heeft een grote dosis muzikaal talent en die laat zich horen! Stevige Rock, swingende classics, vrolijke meezingers, disco of smartlap. Voor elke muzieksmaak is er wel iets te beleven. Beentjes van de vloer en gaan!