Zondag 29 september 2019

De binnenstad van Schiedam is in het laatste weekend van september het toneel van de Brandersfeesten. Bekijk op deze pagina het programma van de zondag.

Programma in willekeurige volgorde en onder voorbehoud.

Knallende afsluiting! 21.00

Land van Belofte

Uiteraard wordt het leukste feest van Schiedam dit jaar weer afgesloten met een knallende vuurwerkshow vanaf het dak van het Theater aan de Schie. Op zondagavond om 21:00 uur weet iedereen in de regio dat ook Brandersfeesten 2019 een geweldig feest is geweest. 

Pittoresk Schiedam aan de Lange Haven gehele weekend

Lange Haven

Wandel samen langs de Lange Haven en bewonder ruim honderdvijftig schepen, groot en klein, die speciaal voor De Brandersfeesten zijn aangemeerd. Tijdens de wandeling langs de schepen kom je voorbij enkele van de vele rijksmonumenten, waaronder de Korenbeurs, het Jenevermuseum, de Havenkerk en het Huis Nolet. Vergeet geen foto te maken op de Appelmarktbrug, de gietijzeren ophaalbrug uit 1860. Ontdek pittoresk romantisch Schiedam. #Brandersfeesten #Schiedam 

Foodtrucks + Salsa = Fiesta! 12.00 – 21.00

Kloosterplaats

Dansende mensen op Salsa

Houd je van heerlijk en eerlijk eten én de vrolijke vibes van exotische muziek en dans? Dan is tijdens De Brandersfeesten de Kloosterplaats the place to be!

Op de Kloosterplaats strijkt de bonte karavaan van Toost foodtrucks neer. Zij creëren verwarmende comfort food en gezonde fingerfood. Dat wordt heerlijk smullen! Daarna heb je vast voldoende energie op gedaan om op het Kloosterplein bij Striktly Salsa & Bachata lekker mee te swingen! Zij geven demo’s en workshops. En de kids? Die mogen gezellig mee en worden in de ‘kindergarden’ vermaakt met allerlei activiteiten. Dus…naar de Brandersfeesten toe met je dansschoenen aan? Doen!

Kermis in de Stad! 13.00 – 21.00

Stadserf

Genieten, gillen en keihard lachen doe je op de kermis! De kermis op het Stadserf is voor groot en klein dus hier kun je gezellig met het hele gezin zwieren en zwaaien. Er is voor ieder wat wils en na afloop kun je, plukkend aan een knisperende suikerspin of happend in een warme wafel, tevreden weer naar huis.

Voorbij is voorbij! 12.00 – 17.00

Lange Haven

Nee hoor, niet op De Brandersfeesten. Hier worden de oude ambachten omarmd! Aan de lange haven, van de Korenbeurs tot aan de Vismarkt kun je oude tijden herleven en oude ambachten in actie zien. De zakkendragers en het verrassende straattheater zorgen voor de historische sfeer!

Vlam in de pan 12.00 – 17.00

Huis te Riviere

Wil je later boeven vangen bij de politie? Of brandjes blussen bij de Brandweer? Dan is het dienstenplein een super interessante plek voor jou. Je kunt hier al je vragen stellen aan politie, brandweer en andere fijne helden. Je kunt zelfs alvast een brandje blussen!

Mini Perron 12.00 – 17.00

Nieuwe Passage

Instappen! Over het minispoor raast een trein. De conducteur blaast op zijn fluit en het zoemende kolos jakkert het perron binnen. In De Nieuwe passage kunnen de grote en kleine modeltreinfans het mini railspektakel bewonderen. 

Eindeloos shoppen (slentermarkt) 12.00 – 17.00

Centrum

Eindeloos shoppen doe je op de Brandersmarkt op het Broersveld, de Broersvest en de Lange Kerkstraat. Hier staan wel driehonderd kramen opgesteld met de beste koopjes, voor ieder wat wils. 

Kofferbak verkoop, struinen maar! 12.00 – 17.00

Broersveld

Ben jij ook zo gek op het struinen en speuren naar goede koopjes, kleine snuisterijen en unieke vondsten? Wie weet vind je tijdens de kofferbak verkoop op de Broersvest wel prachtige kunst tussen de kitsch of geweldige kitsch tussen de kunst. 

Spetteren in de (thuis)haven 12.00 – 17.00

Lange Haven

Tijdens De Brandersfeesten kun je droog op de kant blijven, maar dat hoeft natuurlijk niet! Een beetje piraat of waaghals vindt het vast heerlijk om in het water het avontuur op te zoeken. En dat kan in de Lange Haven bij de Kinder Waterspelen. Je kunt hier over een touw naar de overkant klimmen, in grote waterballen op het water drijven, lekker peddelen door de haven en nog veel meer super spannende wateractiviteiten. Neem wel een setje droge kleren mee.

De Jeneverroute van De Kuyper 12.00 – 17.00

Bijzondere plekken in Schiedam

Hoor je Schiedam, dan denk je: JENEVER! Loop langs de wereldberoemde stokerijen, ’s Werelds hoogste molens en de monumentale schatten van Schiedam tijdens de Jenever wandelroute. Plof neer op een terras en neem een neut, proef Schiedam en beleef het verhaal van de Schiedamse jeneverhistorie. 

Brandersfeesten ZOO 12.00 – 17.00

Hoogstraat

Tijdens De Brandersfeesten kun je op de Hoogstraat plotseling oog in oog komen te staan met een beschermde, uitheemse of zelfs uitgestorven diersoort. Het advies is om vooral rustig te blijven en ervan te genieten dat je dit prachtige beest zo dichtbij kunt naderen. De dieren zijn vriendelijk van aard en eropuit om je te vermaken. En wees gerust, we hebben geen circus ingehuurd of een dierentuin uitgenodigd. Dit is het werk van meesterlijk straattheater. Genieten dus, en aaien mag! Naast de dierenpracht zijn er nog veel meer fenomenale straattheater acts te bewonderen.

Jenever = HIP 11.00 – 17.00

Lange Haven, Westvest 229

Jenever is niet alleen voor senioren, ook de hippe jongere generatie wordt enthousiast van dit traditionele Schiedamse drankje!

Tijdens De Brandersfeesten kun je op de drie locaties van het Nationaal Jenever museum, Jenever in al zijn facetten beleven: Het Jenevermuseum, Museummolen De Walvisch en Branderij De Gekroonde Brandersketel.

Gratis toegang Branderij

De ambachtelijke stokers zijn aanwezig om uitleg te geven over hoe echte Schiedamse moutwijnjenever wordt gemaakt.

Proeven, alleen voor 18+!

Weet je niet wat het verschil is tussen moutwijn, moutwijnjenever en gin? 

Kom dan proeven, je krijgt uitleg van een deskundig museummedewerker.

Audiotour in Museummolen de Walvisch

Ervaar met een unieke audiotour de hoogtepunten van de Schiedamse jenevergeschiedenis. 

Gratis toegang Jenevermuseum en Museummolen met Rotterdampas

Met een Museumkaart of Rotterdampas is de toegang tot het Jenevermuseum en de Museummolen gratis. Zonder deze pas ontvang je 50% korting op de entree.

Kinderen tot 12 jaar mogen gratis, onder begeleiding van een volwassene, naar binnen.

Openingstijden
 • Zaterdag 28 september van 11.00-17.00 uur
 • Zondag 29 september van 11.00-17.00 uur

Het Jenevermuseum is gevestigd aan de Lange Haven 74 www.jenevermuseum.nl/Jenevermuseum.

Museummolen De Walvisch is gevestigd aan de Westvest 229 www.jenevermuseum.nl/museummolen

Bloody Mary 12.15 – 16.00

Land van Belofte, Beurs, Grote Markt, Steiger Havenkerk (Lange Haven) 

De beste stuurlui staan toch echt aan wal en zingen je de meest prachtige zeemansliederen toe. Tijdens het Shantykoren festival op de Grote Markt, het Land van Belofte, de Korenbeurs en de steiger voor de Havenkerk (Lange Haven) staan wel zestien Shantykoren klaar om stuk voor stuk de mooiste shanty’s ten gehore te brengen. 

Klik op onderstaande afbeelding voor het programma

Programma Shantykoren 2019

Muradiye Moskee 12.00 – 17.00

Raam 5

Tijdens De Brandersfeesten gaan er veel deuren open, ook de deur van de Muradiye Moskee!

Zowel zaterdag als zondag ben je om 14:00 uur van harte welkom voor een rondleiding.

Het Raam bij de Moskee wordt het weekend van De Brandersfeesten trouwens reuze gezellig. De kleine bezoekers kunnen lekker knutselen en zich uitleven op het springkussen. Ondertussen kun je een sierlijk henna motief op je handen laten schilderen. En je hoeft niet met een lege maag naar huis, je kunt er proeven van een heerlijke Turkse BBQ met köfte en Urfa kebab.

Fource Kinder-Pret-Plein 12.00 – 17.00

Stedelijk Museum

Sleep je papa, mama, opa, tante en oppas mee naar het Fource kinder-pret-plein voor het Stedelijk Museum. Zet de grote mensen maar lekker op het terras, dan kun jij rustig spelen. Er zijn superleuke knutsel activiteiten, vrolijke doe-dingen en grappige uitdagingen. Schrik niet, want soms komt er ineens een giraffe, aap of dino langs. Ze doen niks hoor, je mag ze zelfs even aaien. Na de gezellige activiteiten kun je de grote mensen meenemen het Stedelijk Museum in. Een ontdekkingsreis voor groot en klein! (Wist je dat Schiedammers altijd voor 5 euro naar binnen mogen?)

SUPer! 13.00 en om 15.00

Lange Haven

Suppen, oftewel ‘Stand Up Paddling’,  is een populaire watersport overgewaaid vanuit Hawaï.

De naam zegt het al, je staat en je peddelt. En dat is genieten! Staand op je board peddel je door de historische havens en krijg je een onvergetelijke indruk van Schiedam.

 • De kosten zijn €25,00 inclusief de huur van een wetsuit en begeleiding.
 • Vrijdag: Avond Sup tocht van 19.30 uur tot 21.00 uur
 • Zaterdag en zondag: Suppen om 13:00 uur en 15:00 uur
 • Reserveren via: info@whasup.nl

De Hoogstraat in het Stedelijk Museum 11.00-17.00

Hoogstraat 112

De Hoogstraat is een straat vol verhalen. Het is een van de oudste wegen van Schiedam, een winkelstraat, een woonstraat. En bijna precies in het midden ligt het Stedelijk Museum Schiedam. Deze zomer zet het Stedelijk Museum Schiedam de straat in de spotlights met de tentoonstelling: ‘In de Hoogstraat’. Verhalen uit een winkelstraat. Te zien tot en met 6 oktober.

Schiedammers krijgen korting op de entree en betalen € 5,00 per kaartje.

Schiedam Live 12.00 – 21.00

Schiedam Centrum

De gezelligste terrassen van Nederland vindt je in het hart van Schiedam tijdens de Brandersfeesten! Bij elke horecagelegenheid kun je meedeinen, meezingen én swingen bij de live optredens van de leukste bands. Natuurlijk kun je ook proosten én een culinair vorkje mee prikken. Tot in de late uurtjes gonzen de pleinen, havens en kleine straatjes van de gezelligheid!

Muziekprogramma 2019

Parkeren gehele weekend

Verschillende plekken in Schiedam

In en vlakbij het centrum van Schiedam kun je het hele weekend van de Brandersfeesten fijn parkeren!

 • ABC Parkeergarage
 • Parkeergarage Nieuwe Passage
 • Parkeergarage Stadskantoor
 • Parkeerplein aan de Westvest
 • Parkeergarage en P&R Euroscoop
Plattegrond BRF 2019